Logo recreatiekrantzeeland.nl


Het festivalterrein van Oeljebroelje bevindt zich in en rond het indrukwekkende fort van Ellewoutsdijk.
Het festivalterrein van Oeljebroelje bevindt zich in en rond het indrukwekkende fort van Ellewoutsdijk. (Foto: Elisabeth de Graag)

Fort Ellewoutsdijk opent de poorten voor festival Oeljebroelje

  Cultuur

Zondag 11 augustus openen de poorten van het fort in Ellewoutsdijk voor het gratis toegankelijk cultuurfestival Oeljebroelje. Dit jaar presenteren ruim 40 Zeeuwse (amateur)kunstenaars hun werk op de kunstmarkt. De kunstmarkt wordt muzikaal omlijst door artiesten, eveneens van Zeeuwse bodem. Ook zijn er diverse kinderactiveiten zoals een leerzame speurtocht door het fort, reuzen bellenblazen of veren dotten.

Het festival trapt om 12.00 rustig af met luisterliedjes van het muziekensemble VIER. Verder treden op Ingemusic en JP DeKlerk met dochter Lonneke de Klerk. Tussen de wisseling van de bands laten de mannen van Company of Sinners van zich horen. Hekkensluiter dit jaar zijn de jongens van Woodworks De Band die in 2013 ook al eens te zien waren in het fort van Ellewoutsdijk.

De kunstmarkt is te vinden op het binnenplein van het fort en in de kazematten. Hier is ook de korte film ‘Broken White’ van Wahine Wisse en de fotoserie ‘Zeeuwse Meisjes 2019’ van Rem van den Bosch te zien.

De eerste editie van het cultuurfestival aan de Schelde ging in 2011 van start. Het jaarlijks in de zomermaanden terugkerend evenement trekt ruim duizend bezoekers. Oeljebroelje is een initiatief van de werkgroep van de Culturele Raad Borsele. De werkgroep bestaat geheel uit vrijwilligers die zich vol enthousiasme inzetten voor laagdrempelige cultuur binnen de gemeentegrens zoals Oeljebroelje en het kleinkunstfestival Op Stoom.

Het festivalterrein van Oeljebroelje bevindt zich in en rond het indrukwekkende fort van Ellewoutsdijk direct gelegen aan de Westerschelde. Dit Scheldefort werd na de afscheiding van België gebouwd om de vaarweg naar de haven van Antwerpen te bewaken. Er werd nooit één schot gelost omdat Nederland in 1839 België als staat erkende. Beide landen voerden daarna een neutraliteitspolitiek. De laatste kanonnen werden in 1918 uit het fort verwijderd. Na WOII hebben staatsgevaarlijke Nederlanders enige tijd gevangen gezeten in het fort. De cellen zijn nog altijd aanwezig.

De poort van het fort opent zondag 11 augustus om 11.00 uur en sluit om 17.00 uur.

De entree tot het fort en festivalterrein is gratis.